Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, “ABD gümrük tarifelerini artırdı. En yüksek artışları da başta Çin olmak üzere pek çok Uzakdoğu ülkesine uyguladı. Hem içeride hem de dışarıda Çin’le rakip olacağız” dedi.
TOBB Türkiye İktisat Şurası, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilgili bakanlık temsilcileri ve bölüm meclisi liderlerinin iştirakiyle TOBB konut sahipliğinde toplandı. İktisat idaresi ve gerçek kesim temsilcilerinin bir ortaya geldiği şurada üretim, ihracat, istihdam ve finansman üzere birçok yapısal ve aktüel husus masaya yatırıldı. Programda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2003’ten bu yana TOBB Türkiye İktisat Şuralarını düzenlediklerini ve bunu klasik hale getirdiklerini kaydetti. Türkiye’de kamu ile özel kesim ortasında istişare kültürünün güçlenmesine katkı verdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede takviyede bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, iktisatta sıkıntı bir süreçten geçtiklerini kelamlarına ekleyerek, “Dünyada ticaret savaşları ve korumacılık yayılıyor. Global büyüme ve ticaret yavaşlıyor. Ülkemiz iktisadı de tüm bunlardan olumsuz etkileniyor. Fakat enseyi karartmıyor, uğraştan vazgeçmiyoruz. Bugünkü üzere devletimizi daima yanımızda görmeyi dilek ediyoruz. Daima birlikte ekonomiyi daha sağlam temel üzerinde istikrarla büyütmeye devam edeceğimize inanıyoruz” tabirlerini kullandı.
“Piyasada gördüğüm en büyük ıstırap krediye erişim”
Oda-borsa ve kesim meclisleri liderlerinin 81 vilayette gerçek dalda ve piyasada yaşanan en önemli problemleri topladıklarını tabir eden Hisarcıklıoğlu, “Sözü onlara bırakmadan evvel kıymetli gördüğüm birkaç mevzuyu kısaca paylaşmak istiyorum. Anadolu’yu daima dolaşıyor, firma ve kesimleri devamlı dinliyorum. Gördüğüm en büyük külfet krediye erişim. Hem kredi büyümesine getirilen kısıtlamalar ve hem de yüksek faiz oranları, bilhassa KOBİ’lerimizin ayağına pranga oluyor. Piyasada ödemeler aksıyor, alışveriş azalıyor. Sonuçta iktisadın büyümesi yavaşlıyor. Bu zahmetleri aşmak üzere KOBİ’lere olumlu ayrımcılık yapmalıyız. Onları aylık kredi büyüme hududu dışına almalıyız. Ticari kredi kartlarını da bu sınırlama harici tutmalıyız. Mevcut kredi limitlerinin gerçek olarak daralmasının önüne geçmeliyiz. Böylece piyasaya bir rahatlama getirebiliriz” dedi.
“Hem içeride hem de dışarıda Çin’le rakip olacağız”
İhracat için de dayanakların arttırılması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Daha evvel yaşamadığımız yeni bir global ortamla karşı karşıyayız. ABD gümrük tarifelerini artırdı. En yüksek artışları da başta Çin olmak üzere pek çok Uzakdoğu ülkesine uyguladı. Pekala Çin, Amerika’ya eskisi kadar satamayacağı için elinde kalan malları öteki pazarlara gönderirse ne olur? Amerika dışı pazarlarda Çin rekabeti eskisinden daha da şiddetli hale gelir. Hem içeride hem de dışarıda Çin’le rakip olacağız. Temelinde bunun küçük bir örneği geçmişte yaşandı. 2020 başlarında Çin’de emlak balonu patlayıp, inşaat furyası birden bitince Çin elindeki inşaat makinelerini öteki ülkelere satmaya başladı. Global makine ihracatından aldığı hisse 2005’te yüzde 3’lerdeydi, 2023’te yüzde 21’e yükseldi. Münasebetiyle artık dünde kalan birtakım global düzenlemelerle kendimizi kısıtlamayalım. İhracata kesinlikle yeni ve proaktif dayanaklar getirelim” diye konuştu.
“Reeskont kredi hacmini 65 milyar dolar düzeyine çıkaralım”
İhracat reeskont kredilerinde çok önemli artışlar sağlandığını ve bunun için müteşekkir olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “TL’deki gerçek paha artışını telafi için buna devam edelim. Reeskont kredi hacmini 3 aylık ihracat seviyesine, yani 65 milyar dolar düzeyine çıkaralım ve emek ağır bölümlere öncelik verelim. Çünkü artan girdi maliyetlerinden ötürü rekabet gücünü ve ihracat pazarlarını kaybetme tehlikesi yaşıyorlar. Başta dokumacılık ve hazır giysi olmak üzere emek ağır dallara ek takviyeler verilmeli. Pandemi devrinde olduğu üzere kısa çalışma ödeneği devreye alınıp, faal biçimde kullanılmalı” biçiminde konuştu.
“Bölge oda-borsa ve kesim meclis liderleri dalda yaşanan sorunları topladı”
Hisarcıklıoğlu, her bir bölüme ilişkin pek çok sorunun olduğunu kelamlarına ekleyerek, “Sizlerin bugüne kadar sergilediğiniz icracı anlayışınızla bunlara da tahlil getireceğinize inanıyoruz. Bölgelerinin kanaat liderleri olan oda-borsa ve kesim meclisi liderlerim piyasalarda ve dallarda yaşanan sıkıntıları topladılar. Tahlil teklifleriyle artık sizlere bunları aktaracaklar. Ayrıyeten tüm mevzuları bakanlıklar bazında da tasnif ettik. Şura sonrası bunları da sizlere göndereceğiz” dedi.
Program TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasıyla devam etti. – ANKARA
More Stories
Turgutlu’da Üstyapı Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor
Kars’ta Üreticilere Fide Dağıtımı
Kayseri’de Pak Güçle Ulaşım