Temmuz 22, 2025

CHP Milletvekili Halıcı’dan Çankırı Üniversitesi’nde Usulsüzlük Tezlerine Reaksiyon

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde eski rektöre yapılan yüksek döner sermaye ödemeleri hakkında TBMM'ye soru önergesi sundu. Halıcı, üniversitelerin bilim merkezleri olması gerektiğine dikkat çekerek bakanlıktan kapsamlı bir soruşturma talep etti.

(ANKARA) – CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Çankırı Karatekin Üniversitesi‘nde eski Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye dört yıl boyunca döner sermayeden aylık 1 milyon 200 bin TL’yi aşan ödemeler yapıldığı argümanına ait TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. Halıcı yaptığı açıklamada, “Üniversiteler arpalığa dönüştürülemez. Bakanlığın derhal kapsamlı bir soruşturma başlatması kural. Mevzuyu rektörü emekli ederek kapatamazlar” sözünü kullandı.

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Çankırı Karatekin Üniversitesi‘nde eski Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye dört yıl boyunca döner sermayeden aylık 1 milyon 200 bin TL’yi aşan ödemeler yapıldığı argümanını Meclis gündemine taşıdı. Halıcı, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Halıcı’nın önergesinde üniversite döner sermayesinden gelen gelirlerin ferdî menfaat için yöntemsiz kullanıldığı, buna itiraz eden işçinin cezalandırıldığı ve katkı sağlayan akademisyenlere ödeme yapılmadığı tarafındaki önemli bulgulara da dikkat çekildi.

Halıcı, uygulamaya karşı çıkan işçinin misyondan alındığını ya da pasif vazifelere çekildiğini vurguladı. Halıcı, üniversitelerin özgür bilim merkezleri olması gerektiğini belirterek, “Üniversiteler bilim ve liyakat merkezleri olmalıdır, şahsî çıkar aracı değil. Bu cins çarpıcı savlar tüm ayrıntılarıyla araştırılmadan üzeri örtülemez. Üniversiteler arpalığa dönüştürülemez. Bakanlığın derhal kapsamlı bir soruşturma başlatması kaide. Mevzuyu rektörü emekli ederek kapatamazlar” tabirlerini kullandı.

Halıcı’nın önergesindeki sorular şöyle:

-Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü’ne 4 yıl boyunca yapılan döner sermaye ödemeleri ne kadar tutmuştur? Bu ödemelerin yasal desteği nedir?

-İlgili ödemeler, üniversitenin hangi gelir kalemlerinden karşılanmıştır?

-Döner sermayeden rektöre yapılan ödemelerde kanunun belirlediği tavan hudut aşıldıysa, bu durumdan haberdar olunmuş mudur? Rastgele bir idari yahut türel inceleme başlatılmış mıdır?

-Döner sermaye işletme müdürlüğü vazifesinden alınan ve sonrasında emekli olan işçinin durumu araştırılmış mıdır? Bu işçinin misyon değişikliği münasebeti nedir?

-2021 sonrası, üniversite döner sermayesine katkıda bulunan akademisyenlere neden ödeme yapılmamıştır? Bu hususla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-Görevden alınan rektör hakkında isimli ya da idari bir süreç başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa ne kademededir? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?

-Bu çeşit usulsüzlüklerin öbür üniversitelerde de yaşanma riskine karşı ne çeşit kontrol ve denetim düzenekleri uygulanmaktadır?

Kaynak: ANKA / Aktüel

About The Author