İNSANLARIN tabiata dönüş için gösterdiği uğraşların sonucu olarak zerzevat meyve üreticiliği, toplayıcılık, şenlik ve kültürel kıymetleri tanıma üzere aktivitelerin yer aldığı ziraî etkinliklere yönelik seyahat ve cinsler, son devirde turizmde yeni trend oldu. Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, kentin ziraî kapasitenin artırılmasıyla turizmde de hak ettiği ehemmiyeti kazanması için çalışma yürüttüklerini anlattı.
Ekolojik hassaslık şuuruyla insanların tabiata dönüş için gösterdiği uğraşların sonucu olarak Türkiye’de de yaygınlaşan ‘tarım turizmi’, alışılan ‘deniz, kum, güneş’, ‘kültür’ ve ‘sağlık’ üzere destinasyonlara alternatif oldu. Tatilini farklı geçirmek isteyenlerin tercih ettiği lavanta, gül, zeytin, elma hasadı, üzüm için bağ bozumu çeşitleri, ziraî üretime yönelik şenlikler, ağır ilgi görmeyle başladı.
TARIM ALANLARI TURİZM DESTİNASYONU OLDU
Tarıma dayalı kırsal turizm faaliyetleriyle meyve ve zerzevat, çiçek üretimi ve hasat periyotlarında düzenlenen cinsler turizmde yeni trend haline geldi. Çoğunlukla günübirlik tiplerle ziyarete açılan tarım alanlarını ve üretim tesislerini gezenler fotoğraf çektirip, eser toplama tecrübesi yaşıyor. Burdur’da da ziraî aktivitelere yönelik turizm faaliyetleri artırıldı. Lavanta ve gül hasadı devrindeki turizm yoğunluğunu çeşitlendirilmesinin hedeflendiği kentte, hasat devrindeki şenlik ile sportif etkinliklerle kente daha fazla turistin gelmesi hedefleniyor.
TARIMSAL ÜRETİME YÖNELİK TURİZM FAALİYETLERİ ARTTI
TARIM, SPOR, TARİH, TARIM TURİZMİ
Vali Tülay Baydar Bilgihan, şöyle konuştu:
“Burdur, bilhassa örtü altı sebzeciliği açısından değerli bir potansiyele sahip. Zerzevat yetiştiriciliği, hububat, tıbbi aromatik bitkiler üretimi epeyce düzgün. Bölgede bilhassa çörek otu, anason, haşhaş, rezene üzere tıbbi aromatik bitkiler açısından da âlâ durumdayız. Burdur’un turizmden hak ettiği hissesi alması için efor gösteriyoruz. Geçen ay gül ve kentin doğal hoşluklarının öne çıkaran Tabiat Şenliği yaptık. Şenlikte, Karacaören Baraj Gölü’ndeki su sporları, Salda Gölü’nde triatlon ile merkezde gül hasadı ve gülle ilgili etkinlikler yapıldı. Maksadımız, ziraî kapasitenin artırılmasıyla turizmde de Burdur’un layık olduğu hak ettiği yeri almasını sağlamak. Bu etkinliklerle kentimizi tanıtmak, anlatmak, üretim çeşitliliğimize vurgu yapmak, tarih, doğal güzelliklerimize dikkati çekmek ve daha çok insanı Burdur insanıyla tanıştırmayı hedefliyoruz.”
LAVANTA VE GÜL TANITIM MERKEZİ
Kentin tarım, turizm, tarihi ve kültürel kıymetleri ile öne çıkan bir kent haline getirmek istediklerini vurgulayan Baydar Bilgihan, “Lavanta dönemini yaşamak isteyenleri, bölgemize, kentimize davet ediyoruz. Tarım turizmi manasındaki aktiflikleri desteklemek açısından oluşturmuş olduğumuz koku atölyesi var. Lavanta ve gül tanıtım merkezimiz var. Merkezde atölye etkinlikleriyle bilhassa lavantanın günlük hayatımızda, turizmdeki kullanım alanlarıyla öne çıkarılmasını sağlamak istiyoruz. Bu cins etkinliklerle hedeflenen turizme dayanak olmak” dedi.
FOTOĞARFLI
More Stories
Isparta’da Tarım Aracı Devrildi: 1 Meyyit, 2 Yaralı
Isparta 32 Spor, Davraz Kamp Merkezi’ndeki Birinci Etap Kampını Tamamladı
93 Yaşındaki Adam Üç Kişiyi Silahla Yaraladı